ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΑ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

α) Στη "διακεκαυμένη" ζώνη οι ακτίνες του Ηλίου πέφτουν κάθετα, γι' αυτό και η ζέστη είναι αφόρητη. Στη ζώνη αυτή επικρατούν άλλοτε υγροί και θερμοί άνεμοι και άλλοτε θερμοί και ξεροί, γι' αυτό διακρίνουμε δυο εποχές, την εποχή των "βροχών" και την εποχή της "ξηρασίας". Η μεγάλη ζέστη, στις περιοχές αυτές προκαλεί γρήγορη εξάτμιση και ραγδαίες βροχές. Η βλάστηση εδώ είναι μεγάλη και οι ζούγκλες άφθονες.

β) Στις δυο "εύκρατες" ζώνες, το κλίμα είναι μέτριο, γιατί βρίσκονται ανάμεσα στα δυο άκρα, στον Ισημερινό και στον Πόλο. Αντί για δυο εποχές, έχουμε τώρα τις γνωστές τέσσερις εποχές, οι οποίες στη νότια εύκρατη ζώνη πηγαίνουν αντίστροφα από τη δική μας βόρεια ζώνη, οπότε όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι, εκεί έχουν χειμώνα. Στη βόρεια εύκρατη ζώνη υπάρχει περισσότερη ξηρά και στη νότια εύκρατη περισσότερη θάλασσα. Στις δυο αυτές ζώνες κατοικεί ο περισσότερος πληθυσμός της Γης και οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθούν τον άνθρωπο στην εργασία του και στην ανάπτυξη ανώτερου πολιτισμού.

γ) στις δυο "καταψυγμένες" ζώνες οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πλάγια και ζεσταίνουν ελάχιστα, γι' αυτό και υπάρχουν εκεί αιώνιοι πάγοι. Στη βόρεια πολική ζώνη βρίσκεται η παγωμένη ήπειρος " Αρκτική" και στη νότια πολική ζώνη η επίσης παγωμένη " Ανταρκτική", που η έκτασή τους είναι ίση με το 1/10 της επιφάνειας της Γης. Στις ζώνες αυτές μια μόνο εποχή υπάρχει, ο χειμώνας. Η θάλασσα, συνήθως, είναι παγωμένη. Η στεριά είναι πάντα χιονισμένη, γι' αυτό υπάρχει εκεί ελάχιστη βλάστηση από "νανώδη" φυτά. Η μέρα και η νύχτα κρατούν από 24 ώρες και όσο προχωρούμε προς τους Πόλους, τόσο η διάρκειά τους μεγαλώνει, φτάνοντας τελικά να έχουν 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα, αντίστροφα σε κάθε Πόλο. Οι μόνοι κάτοικοι που ζουν εκεί είναι οι Εσκιμώοι και οι επιστήμονες των ερευνητικών σταθμών.

 

 

Προηγούμενη Σελίδα        www.earth.idx.gr        Προηγούμενη Σελίδα