ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η Γη διακρίνεται, γεωλογικά, στον εξωτερικό στερεό φλοιό, στο μανδύα και στον πυρήνα.

α) Ο εξωτερικός φλοιός της Γης ονομάζεται λιθόσφαιρα και έχει πάχος 40 - 60 χλμ. Η σύστασή του, στα μεγάλα βάθη, είναι άγνωστη, γιατί ο άνθρωπος μπόρεσε να φτάσει μόνο σε βάθος 2.250 μ., ενώ τα υλικά που αντλούμε από αυτόν προέρχονται από βάθος μόλις 6.000 μ. (γεωτρήσεις για πετρέλαιο). Στο φλοιό αυτό, παρατηρούνται στρώματα διάφορων ορυκτών, όπως πυριτίου, αργίλιου, μαγνησίου κ.ά. Η θερμότητα του φλοιού μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς το κέντρο της Γης, εξαιτίας του θερμότατου πυρήνα. Μετά από τα 20 μ. η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει κατά ένα βαθμό σε κάθε 33 μ. Υπολογίζεται ότι σε βάθος 5 χλμ. θα έχει θερμοκρασία 1500 σε βάθος 15 χλμ. περίπου 3750 και σε βάθος 35 χλμ. θα φτάνει στους 7000 Κελσίου.

β) Ο μανδύας της Γης βρίσκεται ανάμεσα στον εξωτερικό φλοιό και στον πυρήνα και σε βάθος από 50 ως 2.900 χλμ. Αυτός χωρίζεται σε δυο άλλους μανδύες, στον εξωτερικό, που το πάχος φτάνει τα 900 χλμ. και στον εσωτερικό που έχει πάχος 1.900 χλμ. Τα στρώματα αυτά αποτελούνται από υλικά μετάλλων, που, όσο προχωρούμε προς το κέντρο, γίνονται πιο πυκνά.

γ) Ο πυρήνας της Γης, που βρίσκεται στο κέντρο της, έχει διάμετρο 6.900 χλμ. και η θερμοκρασία του φτάνει στους 5.000 - 10.000 βαθμούς Κελσίου, δηλ. θερμοκρασία που λιώνει τα πάντα. Η πίεση εκεί φτάνει σε τρομαχτικά ύψη: 3,5 εκατομ. ατμόσφαιρες. Με τις εκρήξεις των ηφαιστείων ανεβαίνει στην επιφάνεια υλικό του πυρήνα, που λέγεται λάβα και περιέχει πετρώματα και μεταλλεύματα λιωμένα (κυρίως σίδερο και νίκελ).

 

 

Προηγούμενη Σελίδα        www.earth.idx.gr        Προηγούμενη Σελίδα